Milieu en klimaat

ISO 50001

Lidl, de eerste Belgische supermarkt met een ISO 50001-certificatie in energiemanagement

Sinds 1 januari 2014 implementeren we het energiemanagementsysteem ISO 50001 in al onze Belgische Lidl-winkels. Sinds eind 2016 zijn ook alle Luxemburgse winkels gecertificeerd. Lidl is hiermee de eerste supermarkt in België met een ISO 50001-certificaat.

Met ISO 50001 verankeren we een efficiënt energiebeheer ook permanent in onze organisatie en beoordelen we ook onze leveranciers op basis van hun inspanningen op dit vlak. Om het certificaat te kunnen behalen moeten we op systematische wijze een actief energiebeleid voeren, onze energieprestaties continu opvolgen en waar nodig verbeteren. Ook al onze medewerkers worden opgeleid in energiebewust handelen.

 

(Ver)bouwen met het oog op de toekomst

We bouwen en verbouwen onze filialen met het oog op de toekomst. Daarbij investeren we bijvoorbeeld veel in isolatie, het gebruik van verantwoord FSC-hout en energiezuinige installaties voor verlichting, koel- of diepvriesinstallaties.

Deze investeringen zorgen voor een lagere CO2-uitstoot, zijn goed voor het milieu en helpen om het stroomtekort in België weg te werken. Door deze energie-efficiëntie besparen we op lange termijn ook kosten.

 

Energiebewuste medewerkers

In al onze winkels wordt onze energieverbruik nauwlettend in de gaten gehouden door onze medewerkers. Onze 7000 medewerkers werden dan ook opgeleid in energiebewust ondernemen en worden jaarlijks bijgeschoold. Enkele voorbeelden van zaken die ze leren:

 

  • een koelkast met ijsvorming herkennen
  • de kartonpers correct gebruiken
  • controleren of bij sluiting alle lichten uit zijn en alle gordijnen van de koelmeubelen naar beneden zijn

 

Onze doelstelling

Lidl wil elk jaar opnieuw de ISO 50001-standaard behalen en in 2017 de huidige scope (onze filialen) uitbreiden naar de 5 distributiecentra en de kantoorgebouwen.