Maatschappij

Voedseloverschotten schenken

Samenwerking met de Belgische Federatie van Voedselbanken

Ondanks verschillende inspanningen om voedselverlies te beperken, zijn voedseloverschotten onvermijdelijk. Daarom werkt Lidl al meerdere jaren samen met de Belgische Federatie van Voedselbanken. De Voedselbanken halen regelmatig voedsel op vanuit onze distributiecentra en schenken het aan mensen die onder de armoedegrens leven.

Het gaat over levensmiddelen die nog perfect kunnen worden opgegeten en in lijn liggen met de voedselveiligheidsvoorschriften, maar niet (meer) verkoopbaar zijn. We denken hierbij  bijvoorbeeld aan gescheurde verpakkingen of producten die het einde van hun houdbaarheidsdatum naderen.

 

Verspreiding voedseloverschotten vanuit de winkels

Lidl wil nog een stapje verder gaan en voedsel door de lokale caritatieve verenigingen bij de lokale Lidl-winkels laten ophalen.

Dat heeft als voordeel dat de producten de dag zelf nog meegegeven kunnen worden en voedselverliezen zo tot een absoluut minimum beperkt worden. In 2015 startten we alvast een eerste pilootproject met een 15-tal winkels in de regio’s van Charleroi, Brugge en Oostende. Momenteel hebben er al een 50-tal winkels een dergelijke samenwerking opgezet en we streven ernaar om dat cijfers op korte termijn nog stevig te laten toenemen.