ACTUALITEIT

23 March 2017

Inhuldiging vijfde distributiecentrum voor Lidl

Gloednieuw distributiecentrum in Marche-en- Famenne ontvangt als eerst in België BREEAM ‘Excellent’

MARCHE-EN-FAMENNE, 23 maart 2017 – Eén jaar na de eerste steenlegging huldigt Lidl het gloednieuwe distributiecentrum te Marche-en-Famenne in. Naast de aanwerving van 140 nieuwe medewerkers, die vooral uit de provincie Luxemburg afkomstig zijn, zal dit logistieke platform ook zorgen voor het allereerste BREEAM ‘Excellent’ certificaat in België. Jean-Claude Marcourt, Waals minister van Economie, Industrie, Innovatie en Digitale Technologieën, Maxime Prévot, Waals minister van Openbare Werken, Gezondheid, Sociale Actie en Erfgoed, en André Bouchat, burgemeester van Marche-en-Famenne, knipten het symbolische lint door. Dit distributiecentrum wordt op 1 april in gebruik worden genomen en kadert binnen de uitbreidingsstrategie van Lidl in België en Luxemburg. Een flinke investering in de provincie Luxemburg

« In totaal hebben we 50 miljoen euro in dit nieuwe distributiecentrum geïnvesteerd, dat 60 winkels zal bevoorraden in de provincies Luik, Namen, Luxemburg en het Groothertogdom  Luxemburg. Met een totale oppervlakte van 44.000 m² beschikt het over een koel- en diepvriesruimte van meer dan 10.000 m² waar verse en diepgevroren producten in de beste omstandigheden kunnen worden bewaard. Voor het laden en lossen is het centrum voorzien van 122 kades », benadrukt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl.

De snelle groei en ambitieuze visie van Lidl Sinds de komst van Lidl in 1995 is het landschap van de Belgische supermarkten fors veranderd. « De voorbije jaren wisten we het vertrouwen van de consumenten te winnen door hen producten van een uitstekende kwaliteit aan te bieden tegen zeer scherpe prijzen. Vandaag blijven we verder inzetten op ons nieuwe economisch model, namelijk ‘smartdiscount’. Het ‘discount’ element blijft behouden en legt de nadruk op ons beleid van lage prijzen. Bovendien willen we van het winkelen een aangename ervaring maken en onze klanten verse producten blijven aanbieden. Daarom is het dus essentieel dat de kwaliteit van onze eigen logistieke ondersteuning uitstekend is. Dit willen we met dit ambitieuze centrum in Marche waarmaken », legt Isabelle Colbrandt uit.

Lokale tewerkstelling krijgt prioriteit De opening van dit distributiecentrum biedt echte groeikansen voor de stad Marche-en-Famenne, die zich als grote economische pool in het Waalse Gewest heeft gevestigd. « We hebben 140 nieuwe medewerkers aangenomen die vooral uit de provincie Luxemburg afkomstig zijn. In totaal werken er 160 personen in dit distributiecentrum », besluit Isabelle Colbrandt. Welzijn op het werk De rol en verantwoordelijkheid van de werkgever zijn de laatste jaren enorm geëvolueerd. De werkgever moet tot het uiterste gaan om bij te dragen tot het welzijn van zijn werknemers, zowel op fysiek als psychosociaal vlak.

Colbrandt : « Wij investeren tijd en energie in ons project ‘The New Way of Working’. Daarvoor voorzien we aangename ruimten op de werkplaats waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan ergonomie, samenwerking en de verschillende uit te voeren taken. Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor open bureaus om de interactie tussen collega’s te bevorderen. Ook de  gemeenschappelijke ruimte van het nieuwe distributiecentrum is volledig op dit nieuwe project afgestemd. Onze medewerkers kunnen niet alleen genieten van een prachtig uitzicht op de stad Marche, maar kunnen ook tot rust komen in een echte leefruimte. »

BREEAM-certificatie

Lidl wil zijn verantwoordelijkheden opnemen en een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame maatschappij waarbij meer aandacht uitgaat naar het milieu. De supermarktketen
integreerde tal van technologische en duurzame innovaties in het nieuwe centrum, waaronder de installatie van 7392 fotovoltaïsche panelen, goed voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 500 gezinnen. Het distributiecentrum ontvangt als eerste in België een BREEAM ‘Excellent’ certificaat. BREEAM is een evaluatiemethode die is ontwikkeld door het Building Research Establishment – een Engelse onderzoeksorganisatie voor gebouwen – om de milieuprestaties van een gebouw te omschrijven.

Om dit certificaat te behalen, besloot Lidl een aantal voorzieningen te plaatsen die in het teken staan van duurzame ontwikkeling:
• 7392 fotovoltaïsche panelen op het dak van het gebouw die 1763 MWh/jaar produceren
• ledverlichting
• groendaken voor de kantoren
• een efficiënt koelsysteem
• verwarmingsketels met een laag NOx-gehalte

 

Het splinternieuwe logistieke centrum ligt in het bedrijvenpark van Aye langs de N4 op een totale  oppervlakte van 137.000 m². Het gebouw is  gemakkelijk bereikbaar voor vrachtwagens met het oog op een optimale logistiek zodat Lidl zijn klanten voortaan op een nog efficiëntere manier kan voorzien van verse en kwalitatieve producten.