Assortiment

Voorbeelden verpakkingsverminderingen

Lidl is begaan met het milieu. Daarom willen we al onze plastic verpakkingen 100% recycleerbaar maken en het plastic in de winkels in totaal met 20% terugdringen tegen 2025. Om dit te bereiken nemen we stap voor stap onze verpakkingen onder de loep. Hoe we dit aanpakken? We gaan resoluut voor ‘slimme’ verpakkingen. Deze verlengen de houdbaarheid en gaan simpelweg langer mee en zijn daardoor beter voor de natuur en de afvalberg. Dat verwezenlijken we bijvoorbeeld door overbodige plastic verpakkingen te vervangen, te kiezen voor herbruikbare alternatieven, biodegradeerbare oplossingen te onderzoeken,… Hieronder krijg je een overzichtje van de aanpassingen die we de afgelopen jaren reeds doorgevoerd hebben of aan het doorvoeren zijn.

 

Voorbeeld: Bio Fairtrade bananen verpakking

De Fairtrade biobananen werden vroeger in onze winkels aangeboden in een plastic zak. Deze werd in 2017 vervangen door een kleefband om de bananen bijeen te houden. Zo sparen we op jaarbasis zo’n 5.5 ton plastic uit.

Voorbeeld: Cashewnoten

De verpakking van onze Cashewnoten werd in 2017 aangepast, zodat er voor dezelfde hoeveelheid product er heel wat plastic uitgespaard kon worden. Dit betekent een vermindering van maar liefst 1 ton op jaarbasis.

Bellarom Koffiecapsules

Onze Bellarom koffiecapcules hebben een kleiner doosje gekregen en bovendien is de folie rond de capsules volledig verdwenen. Hierdoor kunnen in totaal tot wel 60% verpakking besparen!

Draagtassen

Vanaf september 2018 verdwijnt de laatste plastic draagtas uit ons assortiment. Daardoor besparen we maar liefst 200 ton plastic op jaarbasis.

Als alternatief bieden we enkel nog herbruikbare en duurzame varianten aan zoals:

  • De bigshopper
  • De draagtas uit suikerriet
  • De diepvriestas
  • De Fairtrade katoenen draagtas

 

Klik hier voor meer info.

 

 

AGF-zakjes in Wallonië

In Wallonië vervingen we onze flinterdunne plastic zakjes voor groenten en fruit door een biologisch afbreekbare variant.

Bulkproducten

We bieden ook heel wat producten aan in bulk, wat zoveel wil zeggen als ‘onverpakt’.

In februari 2015 introduceerde Lidl schepnoten in zijn assortiment. Het concept is simpel én gaat verspilling tegen. De klant schept namelijk zelf de noten en bepaalt op die manier makkelijk de gewenste hoeveelheid.

Naast verpakte broden kun je bij ons sinds 2015 ook terecht voor onverpakte broden uit onze ovenverse bakkerij. Ook groenten en fruit koop je bij ons mee en meer los, dus volgens de hoeveelheid die de klant zelf wil.

Diepvriesproducten

Onze diepvriesproducten worden rechtstreeks verpakt in een karton, zonder extra plastic trays. Dat is het geval voor onze fishsticks, spinazie, frituursnacks, etc.