Assortiment

Fairtrade

Het Fairtrade keurmerk

Kleine boeren kunnen met de op de wereldmarkt geldende prijzen voor producten zoals thee, koffie en cacao onvoldoende rondkomen. Zij leven onder de armoedegrens, terwijl ze wel dag in, dag uit hard werken. Wie producten met een Fairtrade-keurmerk koopt, steunt deze boeren in ontwikkelingslanden en helpt hen om hun leef- en werkomstandigheden aanzienlijk te verbeteren. Zij krijgen immers een hoger en stabieler inkomen, premies om te investeren in gemeenschapsprojecten en ze kunnen genieten van vastgelegde arbeidsvoorwaarden.

Om het Fairtrade keurmerk te verdienen, moeten alle ingrediënten die Fairtrade-gecertificeerd kunnen worden in het product, dit ook zijn.

 

In de winkel herken je Fairtrade producten aan volgend keurmerk:

Lees hier meer over het Fairtrade keurmerk

 

Het Fairtrade Cacao Programma

Naast het klassieke Fairtrade keurmerk, werd bijkomend het Fairtrade Cacao programma gelanceerd.  Dat programma zorgt ervoor dat onder Fairtrade-voorwaarden kan worden aangekocht om te verwerken in een product. Hierdoor kunnen wij Fairtrade cacao verwerken in een heleboel meer producten, waar dat met het klassieke Fairtrade-keurmerk niet mogelijk is.  Op die manier kunnen de boeren hun Fairtrade cacao makkelijker verkocht krijgen en kunnen klanten meer Fairtrade producten aankopen. Een win-win dus.

 

Zo bevatten bijvoorbeeld al onze Crownfield ontbijtgranen 100% Fairtrade gecertificeerde cacao.

Om dit keurmerk te verkrijgen moet 100% van de cacao in een product Fairtrade-gecertificeerd zijn.

 

Hoe herken ik producten met Fairtrade-gecertificeerde cacao in de winkel?

In de winkel kan je onze Fairtrade cacaoproducten herkennen aan het volgende keurmerk:

Lees hier meer over het Fairtrade Cacao Programma op

 

Fairtrade-bananen uit Peru

Een groot deel van onze Fairtrade-bananen worden geteeld in de Chiva-vallei in het noorden van Peru, waar ongeveer 6.500 bananenboeren gevestigd zijn. Alle gecertificeerde boeren krijgen minstens de Fairtrade-minimumprijs voor hun producten, wat ervoor zorgt dat ze onder duurzame voorwaarden kunnen werken en een hoger inkomen kunnen bereiken.

Zij voldoen ook aan strenge richtlijnen inzake biodiversiteit, geïntegreerde teelt, afvalbeleid en mogen geen genetisch gemanipuleerde zaden gebruiken. Bovendien moeten ze ook maatregelen treffen om hun CO2-uitstoot te verminderen.

De gecertificeerde boeren krijgen een Fairtrade-premie waarmee ze de leefomstandigheden in hun gemeenschap kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door wegen en scholen te renoveren of medische zorg te voorzien.