Assortiment

Parkkonijn

Van batterijkooien naar welzijnskooien

Op het vlak van konijnenwelzijn heeft Lidl al een hele weg afgelegd. Zo besloten we in 2011 enkel nog vlees van konijnen uit welzijnskooien (in plaats van batterijkooien) te verkopen.

Die welzijnskooien zijn ruimer en beschikken over verschillende compartimenten en knaagmateriaal. Dierenwelzijn en hygiëne staan centraal in deze kooien.

 

Van welzijnskooi naar diervriendelijke parksystemen

In september 2012 zette Lidl de volgende stap door als eerste Belgische retailer enkel nog vlees te verkopen van konijnen afkomstig uit diervriendelijkere parksystemen.

 

Zo’n diervriendelijk parksysteem sluit beter aan bij het natuurlijke gedrag van de dieren. Zo is de beschikbare oppervlakte in een parksysteem aanzienlijk groter dan de marktstandaard en is er zelfs ruimte voor schuilhoekjes en hoogteplatforms. De dieren beschikken er over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal en de typische gazen bodems zijn vervangen door diervriendelijke comfortmatjes.

 

Good Rabbit Commendation 2017

Dat Lidl zich inzet voor dierenwelzijn wordt ook opgemerkt. In juni 2017 mocht Bénédicte Heyneman (Inkoop-CSR) in Londen de Good Rabbit Commendation in ontvangst nemen in naam van Lidl België.

De Good Rabbit Commendation wordt sinds 2015 uitgereikt en maakt deel uit van de Good Farm Animal Awards. De Commendation wordt toegekend aan bedrijven die zich engageren om de konijnen die worden gekweekt voor consumptie een beter bestaan te bieden, onder meer door ze uit hun kooien te halen en hen meer ruimte te geven om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen, zoals lopen, knagen, springen, zich verstoppen en socializen met andere dieren. Routinegebruik van antibiotica is ook verboden. Naar schatting genieten meer dan 4 miljoen konijnen een beter bestaan dankzij de maatregelen van winnende bedrijven zoals Lidl België.

Er is ook nog de Good Rabbit Award. Om die te winnen, moeten de levens van de broedkonijnen (en niet enkel die van de vleeskonijnen) nog verbeteren. Daaraan zijn we bij Lidl België momenteel al volop aan het werken.

Meer info over de Good Rabbit Commendation? Klik hier.