Assortiment

Non-food -Textiel

DETOX-programma

Lidl verkoopt natuurlijk niet enkel voeding, maar ook textiel, klein elektro en andere non-foodproducten. En ook hier werkt Lidl aan een zo duurzaam mogelijk assortiment.

Zo was Lidl één van de eerste food retailers die zich aansloot bij de DETOX-campagne van Greenpeace. Onze voortgang in de DETOX-campagne is publiekelijk beschikbaar: bekijk het hier!

 

 

Onze doelstelling

Ons doel is om tegen 2020 chemicaliën te bannen in de wereldwijde textielketen.

 

Business Social Compliance Initiative (BSCI)


Lidl is sinds 2007 lid van het Business Social Compliance Initiative (BSCI), een initatief dat meer dan 1.800 retailers, importeurs en merken ondersteunt bij het wereldwijd verbeteren van de arbeidsomstandigheden in fabrieken en op boerderijen. Samen met de andere leden van het BSCI waken we erover dat alle internationaal erkende sociale standaarden nageleefd worden bij onze toeleveranciers.

Zo voeren onafhankelijke en gecertificeerde controleurs regelmatig onaangekondigde controles uit bij onze textielproducenten. Op basis van deze controles wordt er bepaald of er nog extra sociale maatregelen nodig zijn, die we bij Lidl dan meteen ook in de praktijk uitvoeren.

Alle Aziatische leveranciers van Lidl voor de non-food afdeling (textiel, klein elektro, etc.) zijn gecertificeerd volgens de BSCI-normen.

 

Intensieve samenwerking met GIZ

Scholing voor textielfabrikanten

Lidl werkt al sinds 2008 samen met de Duitse organisatie GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Zij organiseren scholingen voor textielfabrikanten en hun medewerkers in Bangladesh over o.a. verloning, een gezonde werkomgeving creëren, werkzekerheid, vakbonden, etc. Tot nu toe hebben 80 fabrikanten dit proces, dat volledig gefinancierd wordt door Lidl, doorlopen.

 

Gratis medische verzorging

Sinds 2009 geeft een mobiel artsenteam gratisch medische verzorging aan de textielarbeiders in Bangladesh.

 

Verloning textielarbeiders

Sinds 2011 gaan Lidl en GIZ ook samen de uitdaging aan om de verloning van textielarbeiders substantieel te verbeteren. Meer dan 6.000 medewerkers hebben zo al meermaals een hogere verloning gekregen.

 

Brand- en gebouwbescherming

Sinds 2012 zetten we samen met GIZ ook in op een betere brand- en gebouwbescherming en een groter bewustzijn over brandgevaar bij textielproducenten in Bangladesh.